Fakty i mity na temat sushi
Sushi zdobywa coraz więcej zwolenników zarówno w kraju, jak też i poza jego granicami. Nic dziwnego, że wokół tej potrawy, jak i całej kuchni azjatyckiej, narosło wiele mitów, które zakorzeniły się w świadomości wielu osób. To właśnie przez nie niektórzy rezygnują z degustacji tego wyjątkowego dania. Zupełnie niepotrzebnie! Wiele mitów można łatwo obalić, co pozwala pewnie zasiąść przy japońskim stole. Obalamy więc popularne mity i przekazujemy samą prawdę o przysmaku, który przywędrował do nas ze Wschodu.
Czy sushi można jeść bez pałeczek?
Oczywiście, że tak. To, że sushi spożywać można wyłącznie pałeczkami to mit, powtarzany na ogół przez osoby, które nie miały wiele wspólnego z degustacją azjatyckiego specjału. Jedzenie sushi rękoma jest tak samo zgodne z zasadami savoir-vivre, jak używanie pałeczek. Aby zrobić to kulturalnie, sushi należy uchwycić przy pomocy trzech palców. Jeśli jednak zasiadasz do japońskiego stołu, odłóż sztućce, których używanie jest postrzegane w tym przypadku jako wysoce niestosowne.
Czy kawałki sushi należy zjadać w całości?
Tak, kawałki sushi zjada się w całości. Dzięki temu możemy poznać bogactwo kompozycji, na którą składają się poszczególne elementy, tworzące smakowitą rolkę. Degustując sushi, warto również zachować umiar, jeśli chodzi o dodatki, jak sos wasabi czy sos sojowy. Ich ostry czy charakterystyczny smak mogą bowiem zdeterminować posmak całego dania.
Gdzie nakłada się marynowany imbir?
Wiele osób twierdzi, że marynowany imbir nakłada się na sushi. Nie jest to prawdą, gdyż wszelkie dodatki najczęściej serwowane są osobno. Są one również przeznaczone do innych celów. I tak sos sojowy ma za zadanie podkreślenie smaku potrawy, sos wasabi odpowiada za jej ostrość, a wspomniany już imbir działa oczyszczająco na kubki smakowe.
Skąd pochodzi sushi?
Na to pytanie zdecydowana większość osób wskaże z pewnością Japonię. Jak się jednak okazuje, kolebką sushi są Chiny, bo to właśnie tam powstała metoda, związana z kiszeniem ryby w beczkach, wypełnionych ryżem w celu przedłużenia jej przydatności do spożycia. Przysmak, którym zachwycamy się współcześnie, powstał jednak dopiero na przełomie XVIII i XIX stulecia, kiedy to ryż doprawiono octem ryżowym, solą i cukrem, wzbogacając go dodatkowo surową rybą lub owocami morza.
Czy sushi oznacza dosłownie „surowa ryba”?
Nie, to kolejny mit, związany z tym azjatyckim przysmakiem. Sushi oznacza bowiem dosłownie „kwaśny”. Jak nietrudno stwierdzić, odnosi się ono do charakterystycznego smaku ryży, zaprawionego shari.
Czy sushi jest zdrowe?
Oczywiście, że tak! Kuchnia japońska bazuje na nieprzetworzonej żywności, dzięki czemu Japończycy nie mają problemu z otyłością. Dzięki tak przyrządzanym posiłkom, wskaźnik chorób serca i układu krążenia jest tutaj stosunkowo niski. Dieta złożona z ryb i warzyw, z pominięciem sporych ilości mięsa, sprzyja długowieczności oraz wykazuje właściwości prozdrowotne, co warto wykorzystać, komponując swoje codzienne menu.
lub dodaj komentarz jako gość
Najpopularniejsze wpisy:
-
Moda związana z wystrojem wnętrz
-
Jak zaprojektować odpoczynek?
-
Znicze - światełko pamięci dla zmarłych w Dniu Wszystkich Świętych
-
Szkło lacobel, drzwi szklane, szklane kabiny - nowoczesne wnętrza
-
Monterzy drzwi Nowy Sącz - zobacz ranking top 10
Najnowsze wpisy:
-
Jakie są zalety gruntowej pompy ciepła?
-
Czym jest alpinistyczne mycie okien?
-
Jak aktualizacja treści wpływa na SEO i ruch na stronie?
-
Jakie są korzyści z profesjonalnego montażu klimatyzacji domowej?
-
Jak przeprowadzić się bez samochodu? Przewodnik dla osób bez własnego transportu
Najnowsze komentarze:




