Sekrety Sushi: Odkryj, Czego Nauczyć Się Przed Pierwszym Kęsem!
Sushi to potrawa, która cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Nie każdy jednak wie, że te smakowite rolki powstały w Japonii przez całkowity przypadek, a owijanie surowej ryby w zakwaszany ryż miało zapobiegać psuciu się mięsa. Dziś sushi jadamy zarówno w restauracjach, jak i w zaciszu własnego domu delektując się jego smakiem i ciekawą formą podania. Jednak, czy wiemy o nim wszystko? W dzisiejszym wpisie podpowiadamy, co warto wiedzieć o tej japońskiej potrawie.
Czy każde sushi będzie czarowało smakiem?
Każdy z nas chyba dobrze wie, że nie ma dwóch identycznych potraw, a kucharze mają swoje sekrety i osobiste sposoby na doprawianie potraw. Nie każda restauracja stosuje również odpowiednio świeże składniki i procedury przygotowywania dań. Taka sama zasada dotyczy sushi, które nie w każdym lokalu będzie smakowało i wyglądało tak samo. Właśnie dlatego przed wyborem miejsca warto sprawdzić Ranking restauracji sushi, który pozwoli nam przekonać się, gdzie zjemy prawdziwe sushi na wynos, które nie rozczaruje naszych kubków smakowych i nie zrazi nas do tej potrawy już na samym początku.
Czy sushi na całym świecie wygląda tak samo?
Wiemy o tym, że sushi jest potrawa wywodząca się z Japonii, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oryginalne japońskie sushi różni się nieco od tego, które spotykamy w polskich restauracjach. Co więcej, nie każdy rodzaj sushi wywodzi się z Japonii, a potrawa ewoluowała w ciągu wieków tak bardzo, że tradycyjne japońskie sushi to tylko jedna z wielu odmian.
A to wszystko dlatego, że polskie sushi podawane jest w stylu amerykańskim. Przykładem takiej kuchni może być restauracja, która znajdziemy w rankingu pod tym linkiem https://www.top10sushi.pl/ranking/sushi-friends, gdzie znajdziemy wyborne rolki w stylu amerykańskim. Dokładniej tej rodzaj rolek nazywany jest fusion sushi, co oznacza połączenie oryginalnego sushi i kuchni fusion. Przykładem mogą być california maki, które powstały w USA i składają się z wodorostów i dodatków obtoczonych w ryżu i sezamie.
Jaki jest najbardziej charakterystyczny składnik sushi?
Samo słowo „sushi” oznacza nic innego, jak kwaśny ryż. I to właśnie ten składnik jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych w sushi. A co dokładnie znajdziemy w tych smakowitych rolkach? Będą to:
- ryż zakwaszany specjalną zaprawą z octem,
- nori, czyli specjalny rodzaj wodorostów,
- surowe lub poddane obróbce termicznej ryby i owoce morza,
- świeże oraz marynowane warzywa,
- sezam.
Nowoczesne odmiany sushi mogą składać się z jeszcze wielu innych składników, jednak te wymienione wyżej uważane są za najbardziej podstawowe.
Czy sushi wolno jeść tylko pałeczkami?
Przyjęło się, że sushi należy jeść pałeczkami, a każdy inny sposób to duży błąd. Nie jest to jednak prawda. Oczywiście Japończycy będą jeść sushi przy pomocy drewnianych pałeczek, jednak osoby niezaznajomione z tą sztuką równie dobrze mogą chwytać rolki palcami. Niedozwolone jest jedynie używanie widelca i noża oraz krojenie kawałków.
lub dodaj komentarz jako gość
Dodaj pierwszy komentarz.
Najpopularniejsze wpisy:
-
Moda związana z wystrojem wnętrz
-
Mezoterapia w znaczeniu medycznym oraz kosmetycznym
-
Jak zaprojektować odpoczynek?
-
Znicze - światełko pamięci dla zmarłych w Dniu Wszystkich Świętych
-
Szkło lacobel, drzwi szklane, szklane kabiny - nowoczesne wnętrza
Najnowsze wpisy:
-
Rodzaje pokoi hotelowych i praktyczne wskazówki dla podróżujących
-
Jak powinna być wyposażona hotelowa sala konferencyjna?
-
Pomoc radcy prawnego
-
Planujesz wydać własną książkę? Sprawdź, jak zrobić to w pełni profesjonalnie!
-
Czy domki holenderskie są bezpieczne?